Народните художници - Иван Фунев

"Аз съм за новия художествен реализъм в изкуството, който рисува живота такъв, какъвто си е, с известно пречистване и обобщение, което избягва натурализма. Стремя се на образите, които творя, да се даде една жива реалност, винаги придружена с едно художествено тълкуване (намек) за тяхното бъдещо развитие..." - Иван Фунев 1938г.

Семейството на художника Стоян Венев
Иван Фунев, 1933г. железобетон

Машинист
Иван Фунев, 1932г.
железобетон

Трета класа
Иван Фунев, 1935г.
имитация на чугун

Рабкори (работници кореспонденти)
Иван Фунев, 1932г.
железобетон

Безлработен
Иван Фунев, 1932г.
гипс

Портрет на поета Николай Хрелков
Иван Фунев, 1932г.
железобетон

Портрет на писателя Георги Караславов
Иван Фунев, 1933г.
железобетон

Свобода на словото
Иван Фунев, 1929-30г.
гипс

Хамалин
Иван Фунев, 1931г.
гипс

Хамали
Иван Фунев, 1932г.
бронз

Ева
Иван Фунев

Ева

Майчинство
Иван Фунев

Майчинство

Майчинство

Проф.Иван Ценов Фунев е роден на 24 юли 1900 година в село Горна Бешовица, Врачанско.
Завършва Скулптура в Държавната художествена академия, в класа на проф. Жеко Спиридонов. Специализирал е в Рим и Париж.
Твори основно в областта на скулптурата и монументална пластика, но се изявява и в портретния жанр. Автор на портрети на Георги Караславов, Николай Хрелков, Христо Смирненски, Людмил Стоянов, Орлин Василев, Константин Кисимов, Юри Буков и Иван Башев.
Работил е в Националния археологически музей; бил е преподавател по скулптура в Академията. Един от основателите на Дружеството на новите художници (1931). Бил е председател на Съюза на българските художници /1956/.
През 1932 г. излиза стихосбирката му "Червените трактори". Същата година е открита и първата му изложба, организирана съвместно с художника Стоян Венев. През 1936 той пише своя манифест в стихотворна форма, „Песента на скулптора", където призовава за едно ново реалистично и свързано със съдбата на народа изкуство.
Известни негови творби са: "Стачен пост", "Трета класа", "Паметник на средногорските партизани", "Партизани", "Подпис за мир", "Работникът -победител".
Той ръководи колектива при създаване на „Паметника на Съветската армия" в София (1953), като един от релефите там е негово дело. Също така той е отговорен за композициите „Посрещане на съветските воини" поставени във вид на самостоятелни групи на северния вход на паметника
Удостоен е с много държавни награди и отличия. През 1961 г. е обявен за народен художник, а през 1967 г. - за герой на социалистическия труд.
Починал на 21 юли 1983 г.

Популярни публикации от този блог

Балада за комуниста – Веселин Андреев

Тихият дон – филм 1957-58 год.

Песни за една страна – Испанска хроника